Please download Java(tm).

Det er helt vildt

Når gæster besøger journalist Henning Kørvel i hans hyggelige hjem i Karrebæksminde, er man ikke i tvivl om, hvad hans hovedinteresse er.
Trappeopgangen er beklædt med jagttrofæer og hele førstesalen er et stort safarimuseum, med dyr, fugle og horn, gevirer og opsatser overalt.
Nu er det måske så meget at kalde lokalet stort, men pladsen er udnyttet til det yderste. Henning er blandt de godt 25.000 danske jægere, der hvert år tager på jagtrejser verden over.Sidste år gik turen bl.a. til Grønland, hvor han skulle skyde en stor renbuk efter at have skudt moskusokse nær indlandsisen året forinden.

SKØD OP AF JORDEN
- Vi gik fra lejren kl. syv om morgenen, og indtil frokost, havde vi kun set op mod en halv snes simler med kalve og unge bukke. Ved cirka 13-tiden spiste vi frokost og drak koldt vand fra en sø til, inden vi fortsatte vores søgen efter en mega renbuk, fortæller Henning Kørvel, der har skudt tre renbukke i Norge, men ønskede sig en grønlandsk renbuk i sin trofæsamling.
- Da vi klokken godt 13.30 rundede et fjeld, spottede min guide, Thomas Lindy Nissen, en stor buk sammen med en simle på en skråning. Den så at sige skød op af jorden.

PÅ SKUDHOLD
- Det stod straks klart, at bukken havde et mega gevir, og vi trak os forsigtigt tilbage for at forsøge at komme på skudhold ved at gå bagom fjeldet. Da vi omsider kom i stilling bag en klippeblok 150 meter fra bukken og simlen, forsvandt de om bag en klippeblok, men da de kom frem igen, og bukken trak fri af simlen, afgav jeg skuddet med min Schultz & Larsen kaliber .300 Winchester Magnum med en 165 grains blyfri Barnes Vor-TX kugle. Bukken reagerede ved at række sit store gevir lodret op mod himlen.
- Mamma mia, udbrød jeg; den er stor, hvorpå Thomas stak mig sin hånd og udtalte et stort tillykke!
Henning Kørvel og guiden gik derefter frem til den store buk, som de skønnede til over 150 kilo.
Henning Kørvel har fået gevir og hoved på ryggen, og skal nu de 10 kilometer tilbage til lejren. (Foto: Thomas Lindy Nissen)

- I Grønland skal man tage alt kødet med ud. Vi begyndte afmontering af trofæet og den egentlige slagtning klokken 14.00, og var færdige to timer senere, men fordi der i Thomas’ rygsæk kun var plads til køllerne og rygfileterne, idet jeg på ryggen selv bar trofæet der vejer godt 20 kg, lagde vi forbovene i en lærredspose med en sten oven på for at hente dem dagen efter.

AFSTED IGEN
-Godt belæssede begav vi os ved 16-tiden så tilbage mod lejren. Thomas bar også min riffel, der vejer cirka seks kg. Vi ankom til campen ved godt 20-tiden, jeg et kvarters tid senere end Thomas. Næste morgen stod vi tidligt op og begav os igen af sted for at hente resten af kødet, ligesom jeg med en mindre riffel – 17 HMR – nedlagde tre sneharer.
Henning Kørvel er fyldt 73 år, og må erkende, at de sidste kilometer med renhoved og gevir på ryggen tog lidt længere tid end beregnet. Men daglige lange traveturer i Karrebæksmindeområdet, og jævnlig strabadserende bjergjagt rundt om i Europa er medvirkende til, at konditionen ikke fejler noget.

DRONNINGEMODERENS BARNDOMSHJEM
En anden af årets jagtture gik i april til den engelske dronningemoders barndomshjem Strathmore Estate i Angus, Skotland, der er kendt for sin spektakulære hovedbygning, Glamis Castle, et af Skotlands smukkeste slotte.
-Her havde headkeeper Adam Smith i marts set en mega buk, som han ønskede, jeg skulle skyde, men den var klogere end som så.

- Efter fire forgæves forsøg, hvor den havde snydt os, så vi bukken igen 24. april om aftenen, hvor den sad i en mark med vinterhvede. Lige da vi så den på 400 meters afstand, var vi ikke klar over, at det var den, vi var ude efter, men da den rejste sig for at gå ind i det flerrækkede læhegn, indså vi, at det var den, fordi den har to ekstra stænger, hvoraf den ene der er gaffelformet, rager lige fremefter.
- Da bukken forsvandt ind i hegnet, tog vi beslutningen at gå cirka 200 meter ned langs hegnet for først at gå igennem det for at se, om bukken stod på den næste hvedemark.

KONKURRENTER
-Da det ikke var tilfældet, gik vi tilbage og kravlede nu cirka tyve meter ud i hvedemarken, hvor vi satte os.
- Straks så vi bukken stå inde i hegnet.
- Jeg gjorde klar til at ville afgive skud, når bukken vendte bredsiden til, men pludselig gik den tilbage til hvedemarken, hvor den var kommet fra.
- Straks den fik øje på Adam og jeg, må den have opfattet os som en konkurrerende buk, for den løb nu hurtigt i retning mod os.
- Adam siger nu: Skyd i krydset, når den stopper. Det gjorde den 90 meter ude. Skuddet faldt, og bukken ligeså, fortæller Henning Kørvel.
Opsatsen fra bukken er en guldmedalje, der efterfølgende er opmålt til 141,88 point, og den pryder i dag trappeopgangen sammen med andre jagttrofæer, heraf andre guldmedaljer fra fx buk af kinesisk vandråvildt, nedlagt i Bedfordshire i England.

DEN SORTE BUK
Endelig må vi ikke glemme turen i august 2015 til Nordtyskland, hvor der siden år 980 har levet sort råvildt, og hvor Henning Kørvel på sin tredje outhing  fik ønsket om nedlæggelse af en sortfarvet buk opfyldt.
- Det var i Walsrode, der ikke ligger så forfærdeligt langt fra Lüneburger Heide, men  Niedersachsen er i det hele taget det sorte råvildt kerneområde. Her er cirka fem procent af råvildt med anlæg for sorte individer sort. Jeg havde held til at skyde den sorte råbuk 1. august om aftenen klokken cirka 21.30, og fordi den er usædvanlig smuk, har jeg fået den fuldmonteret, og jeg synes, at den tager sig godt ud på den måde, siger Henning Kørvel, der har fået sin seng skiftet ud med en sovesofa for at få plads til de mange jagttrofæer.

VI SKAL VÆRDSÆTTE DE NATURLIGE BESTANDE AF VILDE DYR
Henning Kørvel har skrevet mange bøger om jagt, blandt andet ”Råvildt og råvildtjagt", og han holder af naturen.
- Men vi skal værdsætte de naturlige bestande af vilde dyr, siger den erfarne jæger.
Derfor er han også meget imod, at trofæbærende vildt holdes under hegn og fodres med spektakulært foderstof med det ene formål at fremelske overnaturlige store trofæer.
- Den slags hører ingen steder hjemme, men desværre er trofæmanipulation på flere niveauer blevet mere og mere almindeligt ikke kun i udlandet, men i ukendt omfang også herhjemme.

PLANER FOR 2016
Vi spurgte Henning, hvad hans jagtplaner er for 2016. Her står der først og fremmest jagt på andalusisk råbuk sammen med spanske jagtvenner på programmet. Den er ligeså sjælden som sort råbuk fra Tyskland. Men Glamis Castle kalder endnu engang ham til Skotland, og i april sætter han sig på flyet i København for at rejse til Aberdeen. Endnu en jagttur til Tyskland er også programmeret, og foruden en normalfarvet råbuk går han efter at få nedlagt mårhund, vaskebjørn og bæverrotte. Men det er ikke kun trofæer, der tæller. Der følger også naturoplevelser med af blivende værdi, fastslår Henning Kørvel, som i efteråret også har planlagt at skulle jage stenbuk  Spanien endnu engang, og …


20160208 10:17

 

 

 


 

 

 

 DET
 SKER
 HER I
KARREBÆKSMINDE

 

 
 
 

140 tons
Så meget vejer kontravægten på den spændende Karrebæksminde-bro.

Den store vægt gør, at der kun skal en ganske lille motor til at hæve og sænke broklappen.
Se mere her

 

Kakao, krigere og sutsko
Ja, det er ikke småting den smukke gule bygning ved broen har været anvendt til.


Læs mere

 

 

Havnene

Hvis man foretrækker at komme sejlende til Karrebæksminde, så er der også mulighed for det, hvad enten man kommer for sejl eller motor.
Havnene tilbyder en masse faciliteter og god service. Indsejlingen finder du her: La: N 55º 10' 30.02" Lo: E 11º 38' 14.72"
Se mere her

 

 

Karrebæksminde - meget mere end et idyllisk fiskerleje
Login Powered by CMSimple Template by Kildall Fotografi Sidst opdateret: 13/11 2018 14:17:58
Til forsiden