Nyheder

Alle gi´r en hånd med

“Bådbygger” Bjarne Ditlevsen byggede denne fjordjolle for 50 år siden til sin far Evald. Nu skal den lige have en omgang sæbevand, så den er ren og pæn til museets sommeråbning på fredag, hvor den første kunstudstilling løber af stablen.

Der er travlhed på Karrebæksminde Fiskeri- og Bymuseum i disse dage. Bestyrelsen og andre frivillige gi´r en hånd med, for at få museet klar til sæsonåbningen på fredag, hvor den første af sommerens mange kunstudstilling løber af stablen.

Foran museet er tømrer Bjarne Ditlevsen igang med sæbevandet, for at få det værste støv væk fra den fjordjolle, som han for 50 år siden byggede til sin far Evald Ditlevsen (1913-1998).

Ralph Schøndoff Asmund er en af de mange frivillige, der hjælper til på museet. Her er han ved at male den nye “opslagstavle”, så de forbipasserende kan se, hvad der sker på museet. Tavlen stammer fra den for længst nedlagte købmandsforretning på Brentebakkevej, hvor den lokale ejendomshandler havde salgsmateriale hængende.

-Jeg var tømrer og der skulle alting være lige, og nu skulle det hele pludselig ikke være lige, smiler Bjarne, mens han skrubber løs på den smukke jolle.
-Jollen er selvkomponeret. Vi havde ingen tegninger, men med gode tip og råd fra min far, lykkedes det at få den lavet, fortæller den dygtige håndværker.
Båden er bygget af lærk og douglasgran, og der en en fin lille dam indbygget i dåden, hvor Evald kunne holde fiskene i live.

SLÆBTE JOLLEN OVER SANDET
Evald Ditlevsen fiskede med kroge, kasteruser, åle- og rejsegarn på Karrebæk og Dybsø fjord.
Han sejlede tit over på Dybsø Fjord, for at tømme garn og ruser for ål, og så kunne det godt ske, at det var blevet lavvande, når han skulle hjem.
-Så måtte han slæbe båden over sandet godt en kilometer, og det var tungt, fortæller Bjarne.
-Men han tog som reglen ålene, der gik i bådens dam, op i et net, og lagde dem i nogle af de “svanehuller”, som var huller i sandet, der hele tiden var fyldt med vand. Her kunne ålene overleve, til han havde fået båden til at flyde igen. Så hentede han ålene og fik dem hurtigt tilbage i dammen.
Båden blev navngivet “Berit” efter Bjarnes ene datter, og det er idag netop 50 år siden, så flaget var hejst og Berit ville komme forbi museet senere på dagen.

NYT STRÅTAG
Museumsbygningen, som de mange frivillige gennem tiden har fået gjort virkelig flot og anvendelig, har længe haft brug for et nyt stråtag på nordsiden, og arbejdet med at skifte det er nu gået igang.
-Vi har fået støtte fra en del fonde og firmaer samt annonyme givere, så vi i sidste uge kunne sætte processen igang, fortæller Frank Sørensen, der er bestyrelsens fundraiser og det er ham, der hele tiden har haft fat i sponsorer og fonde, for at få skaffet de mange penge til renoveringen.
-Jeg bliver glad helt ind i sjælen, når jeg ser så flot et stykke håndværk blive udført, siger Frank Sørensen og roser tækkemanden i høje toner.
-Det er en fornøjelse at se ham arbejde med de gamle redskaber, og se hvordn processen skrider frem dag for dag.
Der mangler stadig en god uges arbejde med godt vejr, inden tagets nordside er færdigt. Det gamle tag har holdt i 40-50 år, hvilket ansas for maksimal levetid for den slags tag på en nordside.

Frank Sørensen er glad for at det omkring 50 år gamle stråtag på nordsiden af bygningen ny bliver ordnet.
error: Nej!