Kalkning af kirken har afsløret skavanker
Der findes næsten ikke noget smukkere end en nykalket hvid kirke i det danske landskab.
Sådan er det også med Karrebæk Kirke, der i disse uger får tre lag ny kalk.
Det er murer Mikael Martlev der har fået entreprisen.
DÅRLIGT UNDERLAG
Men kalkningen er ikke så ligetil, som det måske ser ud til.
-Der er igennem tiderne brugt dårlige materialer, for at få kalken til at hænge bedre på underlaget, og det kæmper vi nu med, fortæller arkitekt Jesper Herbert-Nielsen, der er tilknyttet Næstved Provsti som tilsynsførende.
De dårlige materialer har haft en virkning her og nu, da de blev smurt på, men efterfølgende kan håndværkerne ikke få kalken til at hænge på.
SANDBLÆSNING VILLE VÆRE EN LØSNING
Karrebæk Kirke får i denne omgang tre gange kalk, som vedligeholdelse, men det skal nok overvejes, om der indenfor en anskuelig årrække skal sandblæses de steder, hvor overfladen er dårlig.
En stor fugtskade omkring tårnet, gør heller ikke arbejdsvilkårene bedre for murer Martlev.
Der er på næste års budget i menighedsrådet afsat 40.000 kr., for at finde frem til en løsning på dette problem, eller til at mindske generne.
Murer Mikael Martlev har mange års erfaring med kalkning af kirker og slotte, og arbejde bl.a. for Slots og Kulturstyrelsen. Han ville helst sandblæse alle de steder, hvor de dårlige materialer driller, og så starte fra bunden med at bygge underlaget op, så der fremover kun skal vedligeholdes med kalkning.
På den måde ville kirken få en mere ensartet farve, hele vejen rundt, og ikke som i dag, fremstå med afskalninger og skjolder.
Karrebæk Kirke er med i Næstved Provstis kalkningspulje, og prisen for arbejdet i denne omgang ligger på lidt over 500.000 kr., og så skal der også lige lægges 25% på til staten.