ForeningerFremhævede nyhederMad og drikkeNyheder

Vildmarksmad på 4H-Gården i Karrebæk

Aflysning af 4H-Madskole førte til alternativt arrangement på 4H-Gården i Karrebæk

Over hele landet havde børn glædet sig til at komme med på 4H’s Madskoler her i sommerferien, men det blev ligesom så mange andre arrangementer aflyst.

Hos 4H i Næstved/Karrebæk havde en gruppe frivillige hjælpere meldt sig klar til madskolen og da de alligevel havde afsat denne uge til aktiviteten, besluttede de selv at lave en alternativ madskole, nemlig Vildmarksmad.

ALTERNATIVT ARRANGEMENT
-Jeg fik besked om aflysningen pr. mail og skrev straks tilbage til 4H, at man jo kunne overveje at lave madskolen udendørs og over bål, fortæller pressefotograf Finn John Carlsson, der var en af de frivillige, der skulle hjælpe til i Karrebæk.

-Der gik ikke mange timer, før formanden for 4H i Næstved Bent Larsen ringede, og spurgte, om vi ikke skulle holde et lille møde om idéen.
Det gjorde man så og i disse dage er en gruppe børn i alderen 8-12 år samlet på 4H-Gården i Karrebæk, hvor der bliver tryllet de herligste madretter frem over bål.
Børnene får selv lov til at lave alt arbejdet med kyndig vejledning fra de voksne, ligesom det er de voksne, der øser maden op på tallerknerne til børnene.

Mandag lagde man ud med frugtspyd med banan og jordbær og middagsmaden bestod af en herlig wok-gryderet med svinekød og en masse friske grøntsager. Om eftermiddagen lavede børnene så sandwich i bålets gløder.

I FISKENS TEGN
Tirsdag blev helt i fiskens tegn, hvor der blev skrællet og kogt kartofler fra morgenstunden og herefter gik børnene i gang med at tilberede nogle flotte ørreder.
Der blev skåret fileter af to ørreder, som blev sat på en planke og stillet hen ved bålet til røgning i en times tid, så var de klar.
Ligeledes blev tre hele ørreder fyldt med alverdens krydderier fra Tina Pedersen have. Tina ejer 4H-Gården, hvor der næsten hver dag er en masse aktiviteter i 4H-regi.
De hele ørreder blev stegt over bål, 20 minutter på hver side, og så var der serveret.
Midt på eftermiddagen, blev der bagt snobrød og dertil honning fra præstens bistader.

I dag skal børnene på besøg hos sognepræst Jakob Grandjean, der vil vise rundt i den store præstegårdshave, hvor han også har en hel del bistader, som børnene skal kigge nærmere på, inden turen går tilbage til 4H-Gården, hvor der skal bages pizzabrød, snittes salat, laves dressing og så sluttes dagen af med ristede skumfiduser og chokoladekiks.

MÆTTE OG TRÆTTE
Der har også været tid til at lege og snakke med gårdens mange dyr mellem de huslige pligter, men først skulle der lige vaskes op, så bestik, gryder, potter og pander var klar til næste ret.
-Det er en fornøjelse at se, med hvilken iver børnene går til sagen og alle hjælpes ad, fortæller Bent Larsen, der heller ikke lægger skjul på sin glæde over at se med hvilken appetit børnene kaster sig over maden.
At det er nogle trætte børn, der lugter af røg, der kommer hjem til forældrene, er der slet ingen tvivl om, men de er nogle gode oplevelser rigere, og måske har de et par ideer til, hvordan de også kan lave retterne hjemme over grillen eller bålfadet.

Opskrifter:
Wok med grøntsager og svinekød  Sandwich og Pitabrød   Frugtspyd
Røget økologisk ørred på bål  Hel økologisk ørred med krydderurter

 

error: Nej!