Fremhævede nyhederNyheder

Min barndoms jul

Det var så sandelig ikke kedeligt at holde jul i Ninna Jørgensens barndomshjem på Appenæshoved ved Gavnø tilbage i 1930’erne, hvor hendes far var murermester og mor passede hus, hjem og 6 børn.

-Vi havde alle en dejlig barndom og julen var et eldorado, fortæller Nina Jørgensen, der i dag på i Alléen i Karrebæksminde.
-En bestemt jul var noget særligt, for en af mine små brødre, Otto, var kommet på sygehuset i karantæne med skarlagensfeber og mor og jeg cyklede ind for at besøge ham.
-Vi stod på hver sin side af ruden, og jeg kunne se, hvordan han græd. Han kunne nemlig ikke komme med hjem til juleaften.

Det var også den jul, hvor de 4 drenge hver skulle have en fin stor lastbil i træ i julegave.
-Min mor havde købt dem i Næstved og så cyklede vi hjem til Gavnø med dem. Hvordan vi klarede det, forstår jeg ikke, men hjem kom vi, smiler Ninna Jørgensen, der har mellemnavnene Birgitte Ingeborg.

HAVDE MOR FOR SIG SELV
-Hvert år den 10. december blev en af vores grise slagtet, og så lavede mor sylte, rullepølse, finker, blodpølse og hvad der ellers hørte julen til. Jeg fik lov til at hjælpe og det var nogle af de bedste timer på året. Især når mine mindre søskende var gået i seng. Så havde jeg min mor for sig selv.
-Så fortalte hun om, hvad hun havde oplevet, om ”gamle dage”, og det var noget jeg godt kunne lide.

92-årige Ninna Jørgensen vil fortælle om sin barndoms jul i på Gavnø.

FAMILIEFEST
Men det var inden køleskabet og frysernes tidsalder, så alle de nylavede lækkerier røg i saltkarret.
Familien havde et lille landsted på 12 tdr. land med 9 køer, 4 søer og to heste, foruden en masse fjerkræ.
Til at passe alt dette, havde de karlen Albert, der var hos familien i 20 år, og af og til også tog sig af lidt børneopdragelse.
-Der blev naturligvis også bagt en masse op til jul, så vi var klar til at modtage de mange gæster, der altid kom hjem til Gavnø i julen, fortæller Ninna Jørgensen.
-For i julen var vi som reglen 12-14 familiemedlemmer samlet, og de blev i flere dage. Så blev der redt op overalt. Det var herligt.

GIK PÅ HANDELSSKOLE
Ninna Jørgensen kom i lære, og skulle i den forbindelse også gå på handelsskole i Næstved.
-Og jeg glemmer aldrig de tre vintre, hvor jeg bogstaveligt gik de 7 kilometer ind til handelsskolen i Næstved.
-Det var umuligt at cykle på grund af den megen sne, men så kunne jeg af og til være så heldig, at Albert holdt foran skolen med hestevognen, når jeg skulle hjem. Det var herligt.

Da Ninna blev gift flyttede hun til Enø og boede der i 29 år, inden hun købte et husmandssted i Karrebækstorp. Her løb hun heller ikke af pladsen, men rejste efter 25 år til Søfronten, boede der i 12 år inden hun flyttede til Alléen for 4 år siden, med udsigt til kanalen og broen.

Vil du høre Ninna Jørgensens, der idag er 92 år, fortælle om sin barndoms jul, så skulle du kigge forbi til ”Tirsdagstræf i Bethesda”, tirsdag den 10. december, altså på den dato, hvor der blev slagtet gris i Ninnas barndomshjem.
Arrangementet med Ninna Jørgensen starter kl. 14.30.

error: Nej!