Fremhævede nyhederNyheder

Overfladevandet kommer ikke retur

NK-Forsyning Spildevand A/S er i fuld gang med at renovere returløbsklapperne på molen i Karrebæksminde i det store bygværk.
Og hvad vil det så sige, spørge nok de fleste, og ikke uden grund.

MEKANISK ANORDNING
Vi lader spørgsmålet gå videre til ingeniør og kloakmester Henrik Risager fra NK-Spildevand.
Han forklarer at bygværket på molen kort fortalt er et stort betonrør, som bedst kan beskrives som en brønd, med et indløbs- og et afløbsrør.
Imellem disse to enheder, sidder en afspærring i form af en vippeklap.
-Det overfladevand, der bliver ført ind i bygværket fra området bl.a. omkring “3F Smålandshavet”, får lov at passere den åbne klap og ud i kanalen, men hvis vandstanden og trykket stiger i kanalen, så lukkes klappen, så vandet ikke kan løbe ind.
-Men det er ligesom med os mennesker, vi kan heller ikke holde evigt. Bygværket har udtjent sin værnepligt, og det har kontraklappen også, så vi skifter det hele ud.

LOKAL LEVERANDØR
Det nye bygværk er rektangulært og fremstillet af H.C. Betonelementer A/S. Det er klar til levering og montering, men først er der lige et par ting, der skal klares på molen.
-Vi skal have en dykker ned og sætte en ballon i udlønshullet nede i kanalen, og så skal vi have lavet en grundvandssænkning, så vi kan få det gamle bygværk op og monteret det nye i det hul vi laver til det, fortæller Henrik Risager.
-Det nye bygværk bliver forsynet med en anden type kontraklap end den, der sidder i det gamle bygværk.
– Den nye er produceret i Texas og fremstillet af gummi, altså uden mekaniske dele og som følge deraf uden vedligeholdelse.
NK-Spildevand A/S har denne type “læbeventil” i brug flere steder i kommunen, hvor deres erfaringer er rigtig gode.

Når det hele er på plads, kan Henrik Risager og hans dygtige entreprenører igen fylde hullet op, lægge asfalt og male P-striber. Der er afsat 5 uger til hele projektet.

 

 

error: Nej!