Fremhævede nyhederNyheder

Hjælpen kom fra himlen med Royal Air Force

Spændende foredrag den 8. august kl. 14.30 i Bethesda med forlagsdirektør Anders Devantier Henriksen, der fortæller om våbennedkastningen ved Saltø Gods til de lokale modstandsfolk i 1945.

Mange har sikkert hørt historier om, hvordan lokale modstandsfolk under anden verdenskrig agerede her i området, og til Tirsdagstræf den 8. august, skal vi høre om en helt speciel begivenhed, nemlig våbennedkastningen ved Saltø Gods natten mellem den 30. og 31. marts 1945, hvor den lokale modstandsgruppe var meget aktiv.

Hans A. Schrøder har sammen med Anders Devantier Henriksen skrevet bogen ”Table Jam 231, Våben til modstandsbevægelsen”.
Anders Devantier Henriksen vil fortælle om bogens tilblivelse og om hvordan modstandsfolkene ventede på maskinen fra Royal Air Force, der kom med 24 containere med våben og ammunition.
Nedkastningen skete ved Dronning Margretes Høj ved Saltø Gods, nord for Rappenborg Skov og det hele blev hurtigt gemt af vejen i lokale lader, udhuse og brønde.

MØDE MELLEM BESÆTNINGSMEDLEM OG MODSTANDSFOLK
Det er også lykkedes at identificere den Royal Air Force flyvemaskine og den besætning, som fløj med containerne og den 4. maj 1995 kunne der etableres et møde med et af besætningsmedlemmerne fra maskinen og nogle af de modstandsfolk, der sad og ventede på den natten mellem den 30. og 31. april 1945. På den måde blev det muligt ikke blot at beskrive selve nedkastningen set fra modstandsfolkenes side, men også besætningens oplevelser lige fra de mødte om morgenen i eskadrillen på flyvestationen i England og til de langt ud på natten atter var tilbage.

HAR UDGIVET 187 BØGER
Vi får sikkert også historien om landmanden, der solgte overfede svin til tyskerne, og som var ved at blive hentet af modstandsfolkene på befrielsesdagen, men som i virkeligheden havde doneret alle pengene til de familier, hvor mænd og sønner måtte gå under jorden.
Så der er lagt op til en spændende eftermiddag i Bethesda.
Anders Devantier Henriksen er uddannet trykker og arbejdede på Næstved Tidende i 25 år frem til 1995, hvor han startede forlevet Devantier og har udgivet 187 bøger, bl.a. for Tøjhusmuseet og Kongehuset. Bøger fortrinsvis om gamle våben, uniformer, ordner og forskellige krigsepisoder.
Aftjente sin værnepligt i flyvevåbnet og har siden været meget aktiv i Soldaterforeningernes Samvirke og i 33 år formand for De sydsjællandske Soldaterforeninger
Anders Devantier Henriksen har også står andel i den historiske samling, som han etablerede på GHR i Næstved.

Hele den øverste hylde i bogreolen er fyldt med 187 bøger, som Anders Devantier Henriksen har udgivet.

 

error: Nej!