ForeningerFremhævede nyhederNyhederTurisme

Snehegn skal stoppe mikroskopiske sandpartikler fra digeprojektet

Der er netop sat 100 meter snehegn op på stranden på Lungshave, for at se, om det kan hjælpe på de store problemer med sandflugt fra diget.

Der blev rystet på hoved, trukket på smilebåndet og brugt ord, som ikke egner sig til at referere her på siden, da Næstved Kommune her til morgen gik igang med at opsætte 100 meter snehegn på stranden ved Lungshave, også kaldet Enø Strand.
Hegnet er nu opsat som et forsøg på at standse sandflugten, især af det såkaldte silt, der er jordpartikler i størrelsesordenen fra 0,002 til 0,063 mm., altså partikler, som helst skal ses i et mikroskop og som sætter sig overalt på huse, træer, buske, biler både og telte.
Og hvis man spurgte kommunens folk i området, så er de nok også ved at være godt trætte af sand og silt, der kommer ind alle steder og lægger sig, så toiletterne på stranden skal “skovles fri” hver gang vi har haft den meget udbredte vestenvind med 6-8 meter i sekundet.

KIG PÅ DIGET VED RIBE
Det er medlem af Næstved Byråd for Det Konservative Folkeparti og formand for Klima-, Miljø-, og Friluftsudvalget, cand. scient. pol. og chefkommunikationskonsulent Rune Kristensen, der har foranlediget dette projekt, efter at både beboere og erhvervsliv i Karrebæksminde i mange uger har været voldsomt generet af sandflugten, noget der ikke har været et problem, før det nye dige blev etableret.
Eksperter, der ikke har været med i digeprojektet rundt om Enø og Lungshave, mener at der nok skulle kigges lidt på, hvordan det over 18 kilometer lange dige ved Vesterhavet omkring Ribe fungerer, for her er der ikke problemer med sandflugt, beliggenheden taget i betragtning.

BRUGER TIMER PÅ RENGØRING
De mange sommerhusejere, beboere, erhvervsdrivende, campister, sejlere og turister, der er i området, er godt trætte af, at hver gang der har været lidt blæsevejr fra vest, så skal de igang med at rengøre for sand og silt, noget der ofte tager rigtgig mange timer.
Når der er vestenvind bare med 6-8 meter i sekundet, tager sandet og dermed også silten tilløb helt nede fra vandkanten, op over det brede strand og i trætopshøjde fyger det ind over sommerhuse, restauranter campingplads og hele området, helt over forbi sejlklubben i inderhavnen, så der er ikke tale om et par enkelte kværulantger i første række, der er godt trætte af fænomenet. Det er alle i området.

Andre steder i landet findes der også diger, så det kan altså lade sig gøre at bygge et sådant, uden efterfølgende sandflugt. Bestyrelsen i Enø Digelaug, der er en forening af alle beboere på Enø og Lungshave, der betaler diget, har måske bare været uheldige og fundet de forkerte rådgivere. Men så må de på banen igen, så problemet kan blive løst inden efterårsstormene sætter ind om ganske kort tid.

Sommerhusejer Morten Nielsen (i bilen) får næsten dagligt en snak med Café Kyst’s ejer og medlem af Næstved Byråd for Venstra Süleyman Yücel om problemerne omkring diget. Forsøgsdiget skimtes i baggrunden.
error: Nej!